כולנו מתנהלים בחיינו מתוך רצון וכוונה להתחיל ולסיים את שגרת היום בדיוק כפי שתכננו – לקום בבוקר, לצאת לעבודה או למטלה אחרת, לחזור הביתה, לאכול ארוחת ערב ולנוח לפני שנתחיל יום נוסף, דומה לקודמו. אך לעיתים, שגרת היום שלנו נקטעת או משתבשת על־ידי אירוע בלתי צפוי כמו תאונה במרחב הציבורי. תאונה אשר תסתיים במקרה הטוב בביקור של כמה שעות בחדר מיון או במקרה הגרוע בהשלכות למשך שנים.
למה הכוונה במרחב ציבורי? על מי מוטלת האחריות?
כאשר מתייחסים למונח "מרחב ציבורי" מתייחסים לכל מקום כמעט. מדרכת הרחוב בשכונת המגורים, המרחבים הציבוריים, שאינן החנויות, בשטחי הקניון המועדף עליכם, מתקני המשחקים בגן הילדים הקהילתי, מעבר החצייה בדרך לסופרמרקט, בילוי בבריכת המלון בעת חופשה משפחתית וכדומה. כל אלו, ועוד דוגמאות רבות אחרות, נכנסות תחת הקטגוריה של מרחב ציבורי.
תאונות אשר מתרחשות במקומות אלו, לעיתים נגרמות עקב מחדל, טעות, הזנחה או פעולה אחרת אשר נעשתה על־ידי הרשות המוניציפלית, בעלי המקום, העירייה או משרד ממשלתי אשר אחראי על התחזוקה והתפעול של המקום והשטח. אם אכן נפגעתם בתאונה אשר התרחשה במרחב ציבורי, עקב תקלה, מחדל או מפגע שלא טופל, הנכם רשאים להגיש תביעה נגד אותו גוף אחראי ולקבל פיצוי בגין הנזק שנגרם לכם.
מתי ואת מי ניתן לתבוע?
חשוב לזכור שלא כל אירוע תאונתי, לא כל פגיעה ולא כל נזק הינם תוצאה של מחדל או התרשלות של רשות מקומית מסוימת או גוף פרטי כלשהו. לעיתים תאונות מתרחשות ואין להם אחראי או שלא נוצר מחדל אשר גרם להן. על־מנת לברר האם המקרה שאירע לכם נכנס תחת קטגוריה זו, כדאי ומומלץ לפנות ליעוץ משפטי אשר ייתן לכם מענה על שאלה זו.
אם אכן הפגיעה שלכם מוגרת כתאונה במרחב הציבורי, תוכלו לתבוע את הגורם האחראי למחדל, את הרשות המקומית, את בעלי המקום או כל גוף אחר אשר קשור או אחראי לתחזוקת המקום. כמו כן, קיימת האפשרות לקבל כפל פיצוי מגורמים נוספים כגון פיצוי במסגרת פוליסת הביטוח לאבדן כושר עבודה, ביטוח לאומי במידה והפגיעה מוגדרת גם כתאונת עבודה או אם נקבעו לכם בעקבותיה אחוזי נכות, ביטוח תאונות אישיות פרטי וכדומה. גם בהקשר זה מומלץ לפנות לעורך דין על־מנת לקבל ממנו יעוץ והכוונה בנוגע לכל אפשרויות התביעה העומדות בפניכם..
מה עלי לעשות אם נפגעתי?
בעת תביעה עקב תאונה במרחב הציבורי, חובת ההוכחה היא על הנפגע. עליכם להוכיח כי נפגעתם ונגרם לכם נזק – פיזי, רגשי, עוגמת נפש וכדומה – וחשוב מכך, עליכם להוכיח כי התאונה או הפגיעה נגרמה כתוצאה ישירה ובלעדית של המחדל או ההתרשלות של הרשות, הבעלים הפרטיים או של כל גוף אחר אשר אתם תובעים.
לפיכך, ישנן כמה פעולות אשר מומלץ לכם לנקוט בהן על־מנת להוכיח בבוא העת את אחריות התאונה ואת מהות הנזק שנגרם לכם.
ראשית, תתעדו את הפגיעה בכל דרך שתוכלו. צלמו את החבלה הגופנית שנגרמה לכם, צלמו את מקום האירוע ואת המפגע אשר גם לתאונה, דברו ואספו פרטים של עדים אשר נכחו במקום בזמן האירוע וכדומה.
לאחר מכן, אספו כל מסמך, צילום רפואי, תוצאות בדיקות, קבלות על הוצאות, סיכומי ייעוצים עם רופאים או כל מסמך אחר אשר יכול להעיד על מהות הפגיעה שלכם, השלכותיה, השפעותיה הכלכליות ועוד. אם נגרם לכם נזק נפשי, עיקרי או בנוסף לפגיעה הגופנית, חשוב לאסוף גם חוות דעת הנוגעת לנושא זה.
במקרה של היעדרות מהעבודה, חשוב לאסוף מסמכים גם בהקשר זה כגון, אישור מחלה, תיעוד בתלושי השכר (או בכל דרך אחרת) על־ידי המעסיק ועוד.
איך נקבע סכום הפיצוי?
תביעה בגין תאונה במרחב הציבורי לרוב מתבצעת באחת מכמה דרכים – תביעה בבית משפט, פניה לגורם האחראי למפגע, תביעה באמצעות חברת הביטוח של הגורם הנתבע וכדומה. לרוב, סכום הפיצוי הינו פונקציה של כמה גורמים – גיל הנגע, מהות הפגיעה והשלכותיה העתידיות, תעסוקתו של הנפגע, אחוזי נכות (זמניים או קבועים), גובה ההוצאות עד למועד התביעה וכדומה. כיוון שישנם גורמים שונים לחישוב, סכום הפיצוי ייקבע לרוב באמצעות פסיקת בבית משפט או באמצעות משא ומתן מול הנתבע או עורך הדין המייצג אותו.
האם יש צורך בטיפול עורך דין?
הפניה לעורך דין לטיפול בתביעה מסוג זה היא מהותית מכמה סיבות. ראשית, לצורך בירור האם קיימת עילה לתביעה, את מי ניתן לתבוע והכוונה לגבי התהליך והחומר אותו יש להציג. שנית, לצורך ייצוג מקצועי מול גוף גדול אשר, מצדו, מיוצג משפטית ולפיכך בעל יתרון ברור. ולבסוף, בעת משא ומתן על גובה הפיצוי, כדאי שיהיה לצדכם עורך דין מיומן ומנוסה שיידע כיצד להשיג עבורכם את מקסימום הפיצוי בהתאם לאירוע שחוויתם.
כמה גובה עורך דין לטיפול בתביעה מסוג זה?
בתביעות מעין אלו, התשלום לעורך הדין נקבע לרוב כאחוז מסוים מגובה הפיצוי הנקבע לכם. בהתאם לכך, ככל שגובה הפיצוי גבוהה יותר, כך יהיה גם שכרו של עורך הדין שייצג אתכם.