עורך דין תביעות נזיקין  
ידידיה בלויגרונד

פנו אלינו לקבלת ייעוץ משפטי ראשוני ללא התחייבות:

שתפו:

מעבר מידע מהיר

עורך דין מומחה לנזיקן ונזקי גוף
ידידיה בלויגרונד

נתוני תאונות הדרכים הם עגומים ומספר התאונות, כמו גם מספר הנפגעים, אינו יורד בצורה משמעותית. על פי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה בשנת 2022 דווחו למשטרה 10,404 תאונות דרכים עם נפגעים. הנתונים מלמדים שאף שחלה ירידה בשנים האחרונות במספר תאונות הדרכים עם נפגעים, הרי ששיעור הנפגעים באופן חמור, כמו גם ההרוגים, הלך ועלה. כבר לפני מספר שנים הגדיר מבקר המדינה את תאונות הדרכים כ"מכת מדינה", ונראה, שעל אף הניסיון לייצר שינוי, דבר לא קורה. כיצד יש לפעול במקרה שבו נפגעתם בתאונת דרכים? מה נחשב כתאונת דרכים ואיך מגישים תביעת נזיקין בעקבותיה? על כך במאמר הבא.

מיהו עורך דין מומחה לנזקי גוף?

בפעמים רבות בחיים, אנשים רבים נתקלים במצבים שבהם מתבצעת פגיעה כזו או אחרת לגוף שלהם, נזק שגורר למרבה הצער במקרים רבות לנזק בלתי הפיך לגוף שלנו. במקרים אלו, אחת הדרכים היחידות שבהם אנחנו יכולים לנסות ולסייע למצב שלנו, זה דרך סיוע ודרך פיצויים כספיים, אשר כמובן מגיעים לנו על פי החוק. ככלל, תחום נזקי הגוף הוא תחום לא פשוט בכלל, תחום מורכב, אשר כולל תחתיו היבטים רבים, וסוגיות חוקתיות ומשפטיות רבות. זו בדיוק הסיבה לכך, שבמקרים שבהם אדם מתמודד עם מצב שכזה, כדאי לו לפנות לסיוע של עורך דין נזקי גוף, האם שיוכל לדאוג לאינטרסים השונים שלו בצורה הטובה ביותר.

סוגי תביעות נזקי גוף

לרוב, כאשר מדובר על תביעות שונות אשר קשורות לנזקי הגוף השונים, אזי שנהוג לקחת את סוגי התביעות השונות, ולחלק אותם לפי אופי התאונה שגרמה לנזקי הגוף, ובנוסף לפי המיקום הפיזי בה התרחשה התאונה. החשיבות בחלוקה של תביעות כנגד נזקי גוף לסוגים שונים של תביעות, זה העובדה שבזכות החלוקה, ניתן לדעת כיצד לחלק את התביעות השונות, ובהתאם לאילו גופים שעשויים לטפל בתביעה. להלן מספר סוגים של תביעות נזקי גוף:

  • תאונות דרכים
  • רשלנות רפואית
  • תאונת עבודה
  • פגיעה ממקום ציבורי

מהי המורכבות של תביעה לנזקי גוף

בעת הגשת התביעה, יש להוכיח תחילה כי הפגיעה נגרמה עקב רשלנות, מחדל או מפגע כלשהו, וכי האחריות על המקרה נופלת על כתפי הנתבע. מלבד באירועים של תאונות דרכים, אשר גם בהם לעיתים יש קושי להוכיח אשמה, ישנם קושי ומורכבות גדולים להוכיח כי אירוע מסוים נגרם אך ורק כתוצאה ממחדל או רשלנות של הנתבע. בדיוק בגלל מורכבות זו יש צורך לפנות לייצוג משפטי מקצועי ומנוסה.

עורך דין נזקי גוף בירושלים – מה היא ההגדרה המדויקת של נזקי גוף, וכיצד עורך דין מומחה לנזקי גוף יכול לסייע לכם בזה?

על פי ההגדרה היבשה, נזקי גוף מוגדרים בתור כל סוג של נזק גופני, מחלה, פציעה, וכיוצא בזאת, אשר נגרמים לבני אדם כתוצאה של נזקים חיצוניים כאלה או אחרים. מצד אחד, ייתכן כי מדובר על מעבר של תאונת דרכים אשר גרמה לפציעה קשה, ומנגד, יכול להיות שמדובר על פגיעה פיזית כתוצאה מעבודה ליד חומרים רעילים לגוף. כל מה שמשותף לדוגמאות הללו – זה שבכל המקרים האלה, גוף האדם הוא זה שנמצא. ואיך עורך דין מומחה לנזקי גוף יכול לסייע לכם במקרים האלה? בסופו של דבר, עור דין נזקי גוף הוא היחיד שמכיר את החוק לעומק, ויכול לדאוג לכם לפיצויים וכיוצא בזאת במקרים של נזקי גוף.

כנגד מי מוגשת התביעה?

כאמור, תביעת נזקי גוף תוגש כנגד האשם באירוע או כנגד הגוף האחראי למפגע, למחדל או לרשלנות אשר גרמה לנזק. את התביעה ניתן להגיש גם כנגד כמה גורמים יחד, למשל תביעה בגין רשלנות רפואית יכולה להיות מוגשת נגד הרופא והאחות אשר טיפלו בנפגע וכן כנגד בית החולים אשר בתחומו התרחש המקרה. בנוסף, ניתן להגיש תביעה גם בהתאם לזכאות דרך ביטוח לאומי, דרך פוליסת ביטוח פרטית או קולקטיבית וכדומה.

מתי יש צורך בעורך דין לענייני נזיקין?

דיני נזיקין מתייחסים למה שקשור ליחסים שבין ניזוק למזיק, פגיעות בגוף ונזקים נוספים. על מנת להגיש תביעה בעקבות אירוע נזיקי יש להוכיח שלושה תנאים מצטברים והם אירוע תאונתי, אחריות ונזק שנגרם לתובע. מדובר בשלושה תנאים מצטברים. כלומר, במידה ולא קיים אירוע תאונתי אז לא ניתן להגיש תביעה, כך גם לגבי האחריות והנזק.

בדיני נזיקין, על מנת להגיש תביעה לביהמ"ש, עורך דין נזיקין מחויב לצרף חוות דעת רפואית מטעם התובע. זאת, על מנת להוכיח את הנזק הרפואי שנגרם לתובע. את חוות הדעת, ובכלל את תביעת הנזיקין, ניתן להגיש רק לאחר שחולפת שנה מקרות התאונה על מנת להראות את הנזק שהתגבש. על כן, במהלך השנה שחולפת בין האירוע לבין הגשת התביעה יש חשיבות עצומה לבניית התיק, הן ברמה הראייתית לגבי האחריות והן ברמה הראייתית בנוגע לנזק.

למשל, רשלנות רפואית נכנסת בנזקי גוף, למעשה זהו תת-תחום בתחום הזניקין, כי כאן על התובע להוכיח אירוע, אחריות ונזק.

האם קיימת תקופת התיישנות?

חשוב לזכור כי תקופת התיישנות לנזקי גוף הינה שלוש או שבע שנים, בהתאם לסוג המקרה. בנוגע לתאונה אשר נפגע בה קטין, תקופת ההתיישנות אינה מתחילה עד שהגיע לגיל 18, כך שאם לא הוגשה תביעה במועד האירוע, הוא זכאי להגיש תביעה עד הגיעו לגיל 21 או 25, בהתאם למקרה.

כאשר מוגשת התביעה, מרוץ ההתיישנות נעצר, כך שגם אם הוגשה תביעה כחודשיים לפני תום התקופה, והטיפול בה ארך שנה, אין מקום לטעון כי חלה על המקרה התיישנות.

במקרים חריגים, יוכל עורך הדין לפנות לבית המשפט או לחברת הביטוח ולבקש אישור להארכת התקופה, וישנו צורך באישור בכתב על כך.

עורך דין נזיקין – הגדרת תאונת הדרכים והאפשרויות לפיצוי

תאונת דרכים היא חריג לדיני הנזיקין. בשנת 1975 חוקק חוק פיצויים לנפגעי תאונות דרכים (תשל"ה-1975), המכונה בקצרה חוק הפלת"ד. חוק זה מחריג את תאונות הדרכים מדיני הנזיקין וקובע תנאים אחרים: 

  1. אחריות מוחלטת: בתאונת דרכים אין צורך באותו תנאי מצטבר של מי אשם בתאונה כלומר, אותנו לא מעניין מי אשם בתאונה. הייתה תאונה, מגיע פיצוי! 
  1. הנזק הרפואי נקבע אך ורק על פי דין: יש שלושה גורמים בלבד שמוסמכים לקבוע נזק רפואי בתאונות דרכים והם מומחה מטעם בית המשפט, וועדות המוסד לביטוח לאומי ביטוח לאומי וועדות משרד הביטחון .  

בתביעות נזיקין לפי פלת"ד על עורך דין נזיקין  להוכיח שני דברים: אירוע תאונתי ונזק. 

  1. אירוע תאונתי – שאלת החבות שלי, להוכיח שהיה אירוע תאונתי ושיש לי ביטוח חובה. 
  1. הנזק הרפואי וכפועל יוצא מהנזק הרפואי זה ההפסדים שמרכיבים את הפיצוי בתאונת דרכים. 

כיצד נקבע גובה הפיצוי?

גובה הפיצוי הינו חד פעמי, אינדיבידואלי ומורכב מכמה גורמים אשר משוכללים יחד.

מרכיב ראשון מתייחס לסבל ולעוגמת הנפש אשר נגרמו לתובע בגין המקרה והפגיעות הגופניות או הנפשיות שחווה. מרכיב זה יחושב כסכום גלובלי כלשהו בהתאם למהות הפגיעה והשלכותיה. לרוב לא ייקבע יותר מכמה עשרות אלפי שקלים.

המרכיב השני מתייחס להוצאות כספיות שנגרמו לתובע. סכום זה קל מאוד לחישוב והוא ייקבע בהתאם לקבלות אשר יוגשו ויפורטו, ולכן חשוב לשמור כל קבלה בין אם היא על מונית בדרך לטיפול, תרופות, ייעוצים עם רופאים, הוצאות נסיעה באמבולנס, שיקום ועוד.

מרכיב נוסף מתייחס להפסדים עתידיים שיכולים להיגרם לתובע אשר כוללים בין היתר הפסד השתכרות עתידית, הוצאות על התאמת ניידות, הוצאות על עזרה עתידית (עוזרת בית, מטפל סיעודי, אחות פרטית ועוד), הוצאות על דיור והתאמתו למצב החדש וכיוצא בזה. סעיף מורכב כאשר הנפגע הוא קטין.

חשוב לציין כי סעיף אשר לא צוין בתביעה, קבלה שלא צורפה, נתון שלא חושב, לא ניתן יהיה לתבוע בגינו בעתיד.

מהו תהליך הגשת התביעה?

בתביעה לנזקי גוף, ישנה חשיבות רבה לדיווח הראשוני – למשטרה במקרה של תאונת דרכים, או לחברת הביטוח במקרים אחרים. טופס הדיווח הראשוני יהיה הבסיס עליו ניתן יהיה, בשלב מאוחר יותר, לדחות או לקבל את התביעה. אם טרם מילאתם טופס דיווח, חשוב מאוד לפנות לייעוץ משפטי על־מנת שלא תהיינה השגות או אי התאמות בהמשך הדרך.

חשוב לתעד את המקרה, לצלם את מקום האירוע, את הפגיעות החיצוניות ואף לאסוף פרטי עדים, אם נכחו במקום ויוכלו להעיד לטובתכם על אשר התרחש.

בנוסף, גם אם אינכם שוקלים להגיש תביעה בשלבים מוקדמים, לשמור ולאסוף כל מסמך רפואי או אחר בנוגע לפגיעה. מסמכים רפואיים, סיכומי מחלה, צילומים, תוצאות בדיקות וכדומה. גם מסמכים אשר יעידו על מצב נפשי חשובים לא פחות.

מהי ההגדרה של תאונת דרכים?

עוד בטרם גיבוש תביעות נזיקין עם או בלי עורך דין תאונות דרכים ועוד לפני הגשתן וניהולן בבית המשפט עלינו לברר ולהגדיר מהי בכלל תאונת דרכים. כלומר, מה מגדיר החוק כתאונת דרכים?

חוק הפלת"ד מגדיר "תאונת דרכים" כמאורע שבו נגרם לאדם נזק גוף עקב שימוש ברכב מנועי למטרות תחבורה. "אלו", מסביר עו"ד ידידיה בלויגרונד, עורך דין מומחה לנזקי גוף, "תאונות הדרכים הקלאסיות שאנחנו מכירים. למשל, כשרכב מתנגש ברכב אחר, כשרכב מתהפך או כשהולך רגל נפגע. משום שיש במקרים אלו אחריות מוחלטת, אז ברגע שמתרחשת תאונה, התביעה מוגשת כלפי ביטוח החובה. כל רכב תובע את הביטוח שלו ואין שאלה של אשמה בתאונה".

אבל, זהו אינו הסוג היחיד של תאונה והחוק מגדיר כתאונות דרכים מקרים נוספים. לפי החוק, "יראו כתאונת דרכים גם מאורע שאירע עקב התפוצצות או התלקחות הרכב, שנגרמו בשל רכיב של הרכב או בשל חומר אחר שהם חיוניים לכושר נסיעתו, אף אם אירעו על ידי גורם שמחוץ לרכב".

בהמשך החוק נכתב עוד כי "נסיעה ברכב, כניסה לתוכו או ירידה ממנו, החנייתו, דחיפתו או גרירתו, טיפול-דרך או תיקון-דרך ברכב, שנעשה בידי המשתמש בו או בידי אדם אחר שלא במסגרת עבודתו, לרבות הידרדרות או התהפכות של הרכב או התנתקות או נפילה של חלק מהרכב או מטענו תוך כדי נסיעה וכן הינתקות או נפילה כאמור מרכב עומד או חונה, שלא תוך כדי טיפולו של אדם ברכב במסגרת עבודתו ולמעט טעינתו של מטען או פריקתו, כשהרכב עומד".

 

חשיבות עורך דין מומחה לנזקי גוף בעקבות תאונות דרכים

המקרים הייחודיים האלו בחוק הפלת"ד, כוללים בתוכם גם את החזקה המרבה ואת החזקה הממעטת. בפשטות מדובר בסייגים בהן המקרה נופל בגדר תאונת דרכים ומקרים שבהם אין מדובר בתאונת דרכים על פי החוק.   

"השאלה הזו תלויה בסיבה שבגינה נכנס הנהג לרכב וזהו בדיוק המקום שבו נכנסות לתמונה החזקות המרבות והממעטות. חזקה מרבה מגדירה על פי חוק את הכניסה או היציאה מהרכב כתאונת דרכים ואילו החזקה הממעטת מוסיפה את התנאי שהכניסה נועדה לצורך הנסיעה. במידה ואותו נהג נחבל כשניסה להיכנס לרכב במטרה לצאת לדרך מדובר בתאונת דרכים, אך במידה והוא נכנס לרכב כי שכח לקחת את הארנק או את הטלפון הנייד – זו כבר איננה תאונת דרכים".

"זו חזקה נוספת בחוק והיא תיקון דרך. החזקה המרבה קובעת שבמידה ואדם נפגע תוך כדי תיקון הרכב מדובר בתאונה, אך החזקה הממעטת, כלומר התנאי, היא שתיקון הרכב נעשה בדרך. כלומר, מקרה של אדם שנהג ברכב ועצר בצד הדרך כדי לתקן פנצ'ר או את האוטו שהתחמם ונחבל תוך כדי, זו תאונת דרכים. אך במידה והתיקון היה תיקון חצרים, כלומר ללא קשר לנסיעה, שבמהלכו האדם נפגע, אין מדובר בתאונת דרכים".

"ביטוח החובה מכסה את הרכב שמעורב בתאונה. כלומר, כל נהג פונה לחברת הביטוח שלו. הנוסע ברכב פונה לחברת הביטוח שביטחה את הרכב שבו נסע. הולך רגל אם נפגע פונה לחברת הביטוח של הרכב שפגע בו".

"במידה ונפגעתם בתאונה יש לגשת תחילה לקבלת טיפול רפואי. בין אם זה בזירת האירוע ופינוי מהמקום באמבולנס ובין אם לאחר האירוע. חשוב לגשת בסמוך ככל הניתן לתאונה לבדיקה רפואית. במהלך הטיפול יש לציין מה נסיבות הפגיעה ומהי הפגיעה. בהמשך יש לאסוף אסמכתאות על קרות התאונה. בין היתר, דו"ח שמאי על הרכב, אישור משטרה וכמובן תיעוד רפואי מסודר ורציף מיום התאונה ועד להגשת התביעה".

"תאונת עבודה היא אירוע שקורה לאדם בזמן או עקב העבודה. תאונת דרכים שמתרחשת בדרך לעבודה ובדרך חזרה מהעבודה מוגדרת גם היא כתאונת עבודה. התנאי לכך הוא שלא הייתה לנהג סטייה מהדרך הרגילה שלו לעבודה וממנה, כלומר שהדרך הייתה רציפה. יש מקרים שאנחנו סוטים מהדרך הרגילה שלנו, למשל, נהג שעצר בסופר לקניות והמשיך לעבודה ואז נפגע בתאונת דרכים, לא יוכר כנפגע תאונת עבודה. לעומת זאת, אם מדובר במסלול קבוע של הנהג, למשל, אם כל בוקר הוא לוקח את הילדים למסגרות וממשיך לעבודה ובדרך נפגע בתאונה, מדובר בתאונת עבודה".

"בשנת 1975 כשחוקק חוק הפלת"ד הוקם גם תאגיד ציבורי בשם קרנית. קרנית נותנת פתרון במקרה שבו אין ביטוח חובה להיפרע ממנו. במקרים של תאונות 'פגע וברח' או במקרה שלנהג לא היה ביטוח, התביעה תופנה לקבלת פיצוי מקרנית. כך, גם במקרים שאין לנו פרטים של הנהג הפוגע או במקרים שבהם מסר פרטים שגויים וזה קורה. התפקיד של קרנית הוא לבצע את הבדיקות האפשרויות בניסיון לאתר את הנהג, ובכל מקרה לשלם את הפיצוי לנפגע".

עוד נזיקין מומלץ – הדרך הנכונה להגשת התביעה

למה חשוב להיוועץ בעו"ד נזיקין תאונות דרכים ?

"מבחינת פנייה לייעוץ משפטי ההמלצה היא לגשת כמה שיותר מהר לקבלת ייעוץ משפטי מעו"ד נזיקין תאונות דרכים בסמוך לאירוע. עורך דין נזיקין ינחה את הנפגע באיסוף הנתונים והאישורים הנכונים ויוודא שהוא פועל נכון לקראת גיבוש תביעת הנזיקין. יש חשיבות לפנייה לעו"ד נזיקין מומלץ כי זו המומחיות והמקצועיות הייחודית שלו. עריכת דין היא תחום נרחב ולכל עורך דין יש תחום התמחות שלו. כפי שלא נלך לרופא משפחה כאשר יש לנו בעיה אורתופדית, אלא נפנה לאורתופד המתמחה בנושא, כך גם כאן, ההמלצה היא לפנות למי שההתמחות שלו היא ייצוג נזקי גוף ותאונות דרכים".

מהו שכר הטרחה עורך דין נזיקין בתביעות ?

שכר טרחת עורך דין נזיקין בטיפול בתביעה לנפגעי תאונות דרכים קבוע בחוק, הוא נגזר באחוזים מסכום הפיצוי אשר מתקבל בסופו של יום מחברת הביטוח. הטיפול בתביעה איננו כרוך בשלב הראשוני בעלויות נוספות מלבד תשלום אגרת משפט".

קראו עוד על התמחויות המשרד שלנו בנושאים:

עורך דין תאונות דרכים

עורך דין תאונות עבודה

משרדינו מתמחה במגוון נושאים כגון תביעות נזקי גוף תאונות דרכים , עורך דין תאונות עבודה , מחלות מקצוע ,  ביטוח לאומי  ,תאונות במרחב הציבורי ,  תאונות אישיות,  תאונות תלמידים ועוד  

אנו מאמינים ביחס אישי ומקצועי לכל לקוח, תוך הבנה מעמיקה של צרכיו ורצונותיו.  צוות המשרד בעל ניסיון רב שנים בתחום דיני הנזיקין והביטוח, ומכיר את כל רזי הפסיקה והחוק.  אנו מחויבים להצלחה שלכם ופועלים ללא לאות למען קידום עניינכם. 

אנו זמינים עבורכם לכל שאלה ובקשה, תוך ליווי צמוד לאורך כל התהליך המשפטי. צרו קשר עוד היום וקבלו פרטים נוספים. 

לקבלת ייעוץ משפטי ראשוני ללא עלות וללא התחייבות:

דילוג לתוכן